TURKINHOITO

Kuva: Meeri Sevilä-Niang, Kennel CottonFever´s
Kuva: Meeri Sevilä-Niang, Kennel CottonFever´s

Pennun turkinhoito

Pentu totutetaan alusta lähtien hoitotoimenpiteiden tekemiseen ja sitä pestään viikon välein, vaikka se ei olisi edes likainen. Käytä laimeaa shampoota ja aloita hoitoaineen käyttö pennun ollessa noin 4 kuukauden ikäinen. Pentuaika on tärkein aika totuttaa pentu käsittelyihin ja kaikkiin hoitotoimenpiteisiin, samalla se myös vahvistaa pennun sitoutumista sinuun.

Koiraa käsitellään määrätietoisesti ja johdonmukaisesti. Pesuhetket ja turkinlaitto ei ole joukkuelaji, vaan sen tekee yksi ihminen. Koiraa tulee ohjata ja ojentaa, mikäli se ei ole yhteistyöhaluinen. Älä anna koiran rimpuloida miten tahtoo, vaan aseta se takaisin samaan asentoon kuin se oli, jotta se tottuu, ettei tilanteessa ole lupa vinkuroida.

Harjoittele kuivaamaan pentu järjestelmällisesti pepusta päätä kohden. Kuivaa turkki piikkiharjaa käyttäen aivan kuivaksi ja kiinnitä huomiota siihen, että turkki on tyvestä asti kuiva.

Pesu

Laita pentu isoon lavuaariin tai ammeeseen, jossa on laimennettua shampoovettä. Älä hiero, vaan sivele turkki shampoolla. Huuhtele hyvin ja kuivaa painellen pyyhkeellä. Kun käytät hoitoainetta, niin laita se turkkiin shampoon huuhtelun jälkeen, anna vaikuttaa hetki ja huuhtele huolellisesti pois.

Kun pentu on pyyhkeen sisällä märkänä, tee kaikki hoitotoimenpiteet samalla (kynsienleikkuu, korvakarvat, anturakarvat, hampaidenpesu jne).

Kuivaa koira huolella.

Kuva: Meeri Sevilä-Niang, Kennel CottonFever´s
Kuva: Meeri Sevilä-Niang, Kennel CottonFever´s

Normaali turkinhoito aikuiselle

Pesu tapahtuu kuten pentukoirallakin, esihoito kuten takkuikäisellä ja tärkein on muistaa, että pesu on SÄÄNNÖLLINEN ja usein. Koira pestään vähintään 2 viikon välein, mutta jos haluat päästä helpolla, pese viikon välein. Muista edelleen turkin kuivaus huolellisesti karvan tyveen asti. Mikäli karvojen tyvi jää kosteaksi, kehittyy aikuisellekin koiralle järjettömät takkulaatat. Kun hoidat aikuisen koiran pesun, föönauksen ja muut huollot, siihen menee aikaa 1,5-2 tuntia kaikkineen ja tällöin olet varmasti kuivannut huolella.

Käytä öljyhoitoa ulkoisesti hoitamaan karvaa (hyvin hoidettu karva on helpompi käsitellä eikä tee takkuja niin paljon) sekä aina sähköisyyttä estävää hoitosuihketta ennen fööniä. Älä edelleenkään kampaile koiraa föönauksen jälkeen kuin kerran joka puolelta läpi – ei enempää! Koiran pitää olla aivan takuton aloittaessasi föönauksen.


Kuva: Meeri Sevilä-Niang, Kennel CottonFever´s
Kuva: Meeri Sevilä-Niang, Kennel CottonFever´s

Takkuikäiselle neuvoksi

1. Käytä ulkoista öljyhoitoa hoitamaan karvaa. Ulkoisen öljyn käyttö helpottaa turkin käsittelyä, eikä takkuja tule niin helposti. (Biovit -öljy 2. huom! Tämä öljy ei sovi pahasti astmaattiselle tuoksunsa vuoksi)

3. Muista laittaa turkkiin hoitosuihketta estämään sähköisyyttä ennen föönausta

4. Föönauksen jälkeen: yksi kevyt suihkaus sähköisyyttä estävää hoitosuihketta niin ettei turkki kastu ja kampaus kerran läpi. Älä kampaa useasti, koska se tekee sähköisyyttä ja takkuja.


Kuva: Mirkka Ilveskoski, Ilveskosken Kennel
Kuva: Mirkka Ilveskoski, Ilveskosken Kennel

Näyttelypesu

Käytä shampoita ja hoitoaineita, joilla tulee kuohkea lopputulos ja aloita föönaaminen märemmän turkin kanssa kuin normaalisti. Jos turkki ehtii kuivahtaa liikaa, suihkuta vettä ja kuivaa loput kunnolla tyveä myöten niin, että lopputulos on joka puolelta kuohkea (ei lättänä). Näyttelyn jälkeen muista pestä koira piakkoin uudelleen, ettei takut pääse yllättämään.

Mikäli olet päättänyt pitää cotonisi turkkia lyhyenä, vaatii se säännöllistä hoitoa ja pesua turkin pituudesta riippumatta. Leikattuun turkkiin alkaa koiralla kasvamaan uutta hyvin pehmeää pohjavilla, joka tekee takkuja. Pitkä turkki on helppohoitoisempi kuin lyhyenä pidetty karva, koska hyvin hoidettuna se takuttaa vähemmän. Pitkän ja lyhyen karvan kuivatusaika on jotakuinkin sama, sillä kummassakin tapauksessa turkki on saatava kuivaksi tyveä myöten.

Lopuksi tällainen fakta. Ihmiset ajattelevat, että lyhyt turkki ei takuta niin paljon kuin pitkä, mutta se ei pidä paikkansa. Kun leikkaat turkin, alkaa koiralla kasvamaan ns. uutta hyvin pehmeää pohjavillaa, joka tekee takkuja. Turkin pituudessa on aika lailla kriittinen pituus 10 cm, jolloin se takuttaa aika paljon, mutta tästä vaiheesta, kun pääset yli, elämäsi helpottuu turkinhoidon osalta. Pitkä turkki on helpompi hoitaa kuin lyhyt. Pitkä turkki takuttaa vähemmän. Pitkän ja lyhyen turkin kuivatusaika on ihan sama, koska turkki pitää saada juuresta kuivaksi kummassakin tapauksessa. Lyhyestä turkista takkujen poistaminen on HUOMATTAVASTI vaikeampaa kuin pitkästä.

Turkinhoito on antoisaa, sillä kaunis laitettu coton on ilon ja ylpeyden aihe sekä sitä ihaillaan teidän liikkuessa ihmisten ilmoilla!

TURKINHOITOVÄLINEITÄ

Alla cotoneiden karvalle hyväksi todettuja turkinhoitovälineitä

Les Poochs Medium Single Green -karsta sopii taltuttamaan takkuja, jotka eivät ole huovuttuneet.

Les Poochs Hard Single Purple -karsta on hiukan kovempi ja soveltuu tiukempien takkujen avaamiseen ja varsinkin jalkoihin muodostuneiden ikävien takkujen avaamiseen.

Koiran turkinpesu
Koiran turkinpesu
Takkujen poistoa
Takkujen poistoa
Poistettavat korvakarvat